Genel

TAHİN HELVASI

Tahin helvasının geçmişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Tatlı kültürümüzün temsilcisi olan helva, günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. Arapça bir kelimedir ve ‘tatlı’ anlamına gelmektedir. Bizde ise bir çeşit yemeğe verilen bir isim olarak kalmıştır. Türklerin İslamiyeti kabul etmesinden sonra, helva mutfaklarına girmiştir. Osmanlıda helva-haneler, bu tatlı için özel olarak kuruldu. Mutfakta farklı bir bölümde bulunmaktadır. Toplumda hastalığa neden olan bütün zararlı gıdaları yasaklayan Osmanlı, gıdaların şifalı olması için özel tarifler üretiyordu. Şifalı bitkilerle desteklenerek ilaç niyetine kullanılıyordu. Gazi, kudret, hakaniye, ak, bal, kepçe, hindi sabuni, parmak sabuni, badem, fıstık, gaziler, asude, reşidiye, gulabiye ve yengen duymasın gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bütün bu çeşitler Osmanlı arşivinde geçmektedir. Kahvehanelerden önce helvahaneler vardı. Burada hazırlanan helvalarla koyu bir sohbet başlardı. Genellikle eğitici konular tercih ediliyordu.

          Tahin Helvası şeker, su ve sitrik ya da tartarik asit ilavesi ile hazırlanan şerbetin ağdalaştırılıp çöven ilavesi ile beyazlaştırıldıktan sonra tahin ile karıştırılması ile elde edilen katı ve ince lifli görünümlü tatlı bir gıda maddesidir. Formülasyonunda kullanılan çöven tahin helvasının yapısal özellikleri bakımından çok önemli olup son ürünün rengini ve konsistensini olumlu etkiler ve yağın sızmasını engelleyici etki gösterir. Üretiminde kullanılan başlıca hammaddenin susamdan elde edilen tahin olması nedeniyle susamda bulunan besin bileşenlerine sahip olan tahin helvası yağ ve şeker içeriği ile yüksek kalorili enerji verici bir gıdadır. Tahin helvası mineraller, vitaminler, sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengin bir gıda kaynağı olup özellikle kış aylarında yemek sonrası tatlı olarak veya kahvaltılarda tüketilmektedir.

Tahin Helvasının Faydaları

  • Tahin helvası sağlıklı yağlar ve protein kaynağı olup enerji verici özelliği ile ağır işlerde çalışanlar ile sporcuların beslenmesinde kullanılması tavsiye edilen bir gıdadır.
  • Temel hammadde susamda bulunan omega-3 doymamış yağ asitleri nedeniyle tahin helvası kalp sağlığı için faydalı bir yiyecektir.
  • Tahin helvası çeşitli mineraller bakımından zengin bir gıda olup kemik sağlığına destek olmaktadır.
  • Tahin helvası yüksek kalorili bir gıda olmasına rağmen tok tutucu özelliğe sahiptir. Ölçülü miktarda tahin helvası tüketimi uzun süre kalori alınmadan tok kalmaya yardımcı olur.

Tahin Helvasının Zararları ve Tahin Helvasının Yan Etkisi

  • Tahin helvası içerdiği yağ ve şeker nedeniyle yüksek kalorili bir gıda olduğundan fazla miktarda tüketimi kilo artışlarına yol açabilir. Özellikle obez ya da aşırı kilolular ile az hareket eden insanların tahin helvası gibi yüksek kalorili gıdaları az miktarda tüketmesi gerekir.
  • Bazı hassas bünyeli insanlarda susam tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabildiğinden bu kişilerin tahin helvasından kaçınması tavsiye edilir.
  • Şeker içeriği yüksek bir ürün olduğundan diyabetliler tahin helvası tüketiminde dikkatli olmalıdır.

 

 

Tahin Helvasının Besin Değeri

100 gram Tahin Helvasının içindekiler[1]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 533 kcal
Karbonhidrat 45,42 gr
Yağ 32,20 gr
Protein 11,55 gr
Vitamin B1, B2
Mineral Fosfor, Demir

 

Tahin Helvası Hakkında Bilgiler

Tahin Helvası İsminin Anlamı ve Kaynağı: Tahin helvası tahinden elde edilen helva anlamındadır. Tahin ve helva kelimeleri Türkçe’ye Arapça’dan geçmiştir. Bu dilde tahn koyu sıvı halde öğütülmüş susam ve halva ise tatlı yiyecek, şekerleme anlamında kullanılmaktadır.

Tahin Helvasının İngilizcesi: Tahini halva

Tahin Helvasının Dünyada Üretildiği Yerler: Tahin helvası ülkemizin geleneksel ürünlerinden olup dünyada en fazla Türkiye’de üretilmektedir. Ayrıca Balkan ve Ortadoğu ülkelerinde, Mısır, Rusya, ve Polonya’da ülkemizdeki tahin helvasına benzer içerik ve üretim yöntemi ile elde edilen ürünler bulunmaktadır.

Tahin Helvasının Türkiye’de Üretildiği Yerler: Ülkemizin dört bir yanında küçük işletmelerde tahin helvası üretimi yapılmaktadır

Tahin Helvası Çeşitleri: Ülkemizde tahin helvaları kullanılan çeşni maddesine göre farklı çeşitlerde üretilmektedir. Kakaolu, antep fıstıklı ve sade tahin helvası en yaygın üretilen ve tüketilen helva çeşitleridir. Ayrıca tamamen geleneksel yöntemlerle genellikle küçük işletmelerde el emeği ile üretilen helvalar kürek helva olarak satışa sunulmaktadır.